Zwykło się myśleć, że jeżeli dobra kwa to bez żadnego ale arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Z jakiej przyczyny tak niezmiernie skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?
mielona kawa arabica
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany także kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma kompletnie rozmaite potrzeby i może to znacząco wpływać na smak ostatecznego artykuły, czyli kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są niezmiernie analogiczne, to niemniej jednak się różnią.
brazylijska arabica
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa oraz równa, a gałązki długie i cienkie.
Arabica w uprawie i wzroście najprzyzwoiciej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest najczęściej poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina prosperuje prawie przez cały rok i adoruje ciepło, dlatego z największym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezwykle odporny na warunki pogodowe, kocha ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą kompletnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najważniejsza?
Gatunek zwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, bo zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna i aromatyczna. Jednak co ważne dla jej handlowej wartości, niesłychanie łatwo ją łączyć z aromatami, wskutek tego w pewnych sytuacjach wzbogacona posmakiem czekoladowym lub też korzennym. Zanim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać dokumentnie skład towaru, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie uzupełnieniem.