Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie wypada odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic łatwiejszego niż zrobienie sobie zdrowego deseru, jaki będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, niemniej jednak również bajecznie wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, wiadomo, że najłatwiej robić je latem oraz wiosną, kiedy tak właściwie dojście do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Dużą renomą radują się zdrowe desery mrożone, jakie będą pobocznym orzeźwieniem w duszne dni.
Minimelts
Przepysznym, słodkim oraz dobrym także dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany trzeba zmiksować z stosowną porcją solidnej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z dodatkową dawką malin bądź jakimś interesującym sosem owocowym. To perfekcyjna alternatywa dla autentycznych łasuchów, trzeba jedynie nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym i rześkim pomysłem, a przy tym autentyczną rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego typu owoców bądź też z mieszanki. Pobocznym plusem jest też to, że na sorbet nie należy długo czekać, nie musi być całkowicie zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie prawidłowiej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub ewentualnie lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są doborową przekąską w trakcie upalnych dni. Bardzo dobrze smakują mrożone maliny czy borówki, które bardzo łatwo pogryźć. Mrożone desery można robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu