Sedno kuchni włoskiej- prostota i naturalne składniki

Jeśli gra toczy się o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi producenci i klienci na świecie spożywają na rok z grubsza pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są pewnie jedyną narodowością, która z radością zjada makaron znacznie więcej aniżeli raz dziennie.

Włoski makaron – skąd ta fama?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (oraz gotowany) jako danie nadrzędne, a nie jako fundamentalne węglowodany, które akompaniują pokarmom jako danie akcesoryjne – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce oraz przed daniami mięsnymi lub też rybnymi – jest następnym wspaniałym przykładem tuzinkowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno odszukać makaron w formie ponad 300 różnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można skonstruować proste bądź wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Jakim sposobem zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego trzeba do schematycznego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz nieduża ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co indeks składników – po prostu wypada je wszystkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do zdobycia jednakowej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, by z pół godziny „odpoczął”.
•    Gdy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron zwykle gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Zatem, jeżeli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak trzeba: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ulubionych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez żadnych gotowych fixów czy słoików. Jedynie wtedy można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara czy też innym, równie apetycznym daniem. Prosto, czysto i apetyczne -o to chodzi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *